Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ Η ΑΜΟΡΓΟΣ

Στην Αμοργό η φλέβα της παράδοσης
δεν έχει σταματήσει να δίνει έμπνευση…


Ασφαλώς, τα τελευταία χρόνια η Αμοργός έπαψε να είναι το απόμακρο νησί που ανέτειλε ως τουριστικός προορισμός τις περασμένες δεκαετίες και έχει εξελιχθεί σε ένα ιδανικό τόπο διακοπών, πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Στο γεγονός συνέτεινε κυρίως το μοναδικό ύφος του νησιού, το οποίο διατηρεί σε πολλά σημεία του ακέραιο το φυσικό του περιβάλλον, μέσα στο οποίο επιβιώνουν ακόμη μορφές και εκφράσεις ενός σύνθετου, αδιάσπαστου παραδοσιακού τρόπου ζωής. Αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία και αλιεία, λαϊκός πολιτισμός, θρησκευτική πίστη είναι τα στοιχεία τα οποία ελάχιστα έχουν υποχωρήσει απέναντι στα καινούργια πράγματα που επηρεάζουν άλλα νησιά και ανάμεσα δε σε αυτά, έχει διατηρηθεί και εξελιχθεί μια διαφορετική αντίληψη για τον τουρισμό, αντίληψη η οποία έχει προέλθει οπωσδήποτε από τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ επισκεπτών και ντόπιων.
Τα ζητήματα αυτά, προσεγγίζει το διεθνές συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού «Υπέρεια», το οποίο γίνεται κάθε χρόνο την εορταστική εβδομάδα μετά το Πάσχα με πρωτοβουλία της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Θολαρίων Ειρήνης Γιαννακοπούλου, στο φιλόξενο ξενοδοχείο «Αιγιαλίς» στην παραλία της Αιγιάλης.
Μεγάλος αριθμός συνέδρων είναι αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί, λαογράφοι, περιβαλλοντολόγοι, βοτανολόγοι και ειδικοί στον τουρισμό από τις ανακοινώσεις των οποίων οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε αυτό το συνέδριο – θεσμό πλέον για την Αμοργό, αντλούν την πρώτη ύλη για την προβολή της που είναι τελικά και το κύριο ζητούμενο. Να προκαλέσει δηλαδή το ενδιαφέρον μιας ξεχωριστής κατηγορίας επισκεπτών έτσι ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός για ολόκληρο το χρόνο, να στηριχθεί έτσι η τοπική κοινωνία και να μείνουν στον τόπο τους οι άνθρωποι για να συνεχίσουν τις παραδοσιακές ασχολίες τους και να βελτιώσουν μέσα από τον τουρισμό τη ζωή τους και την οικονομία τους.


Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία»,
00/00/2008, σελ. 2, στήλη «Ανθρώπινα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: