Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ


Ο γέροντας μιλά με τη στάση του καθώς αγναντεύει τη σιωπή του μεσημεριού στον κεντρικό δρόμο της Χώρας

Πως φαίνεται ένα κυκλαδίτικο νησί το χειμώνα ή καλύτερα πως είδαν τη μοναδική Αμοργό, Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι είναι το θέμα μιας έκθεσης φωτογραφίας που εγκαινιάζεται την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2007, στις 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Θολαρίων – Αιγιάλης Αμοργού. Η επιλογή της ημέρας των εγκαινίων δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και όπως είθισται, κάθε χρόνο πολλοί ταξιδεύουν μέχρι εκεί να συμμετάσχουν στον εορτασμό και να ζήσουν το χειμωνιάτικο νησί.
Το γεγονός ότι αυτή η έκθεση διοργανώνεται στις αρχές του χειμώνα ο οποίος πάντα κρύβει τις γνωστές εκπλήξεις που προκαλεί η απομόνωση λόγω των καιρικών συνθηκών, αποτελεί αφενός μεν άσκηση για τους ντόπιους που θέλουν την Αμοργό τους ανοικτή και επισκέψιμη όλο το χρόνο και αφετέρου πρόκληση για τους επισκέπτες που ασκούν η επαγγέλλονται τη φωτογραφική τέχνη για την ανάλογη γνωριμία τους με το νησί. Γιατί η Αμοργός παρουσιάζει το ίδιο, αν όχι περισσότερο ενδιαφέρον από το καλοκαίρι, καθώς φως του χειμώνα έχει μια σπάνια ιδιαιτερότητα και ο ουρανός της μια εντυπωσιακή καθαρότητα, ιδιαίτερα όταν φυσά βοριάς. Το γαλάζιο της γίνεται πιο βαθύ, πιο σκεπτικό και το λευκό αποκτά μια σπάνια εσωτερικότητα καθώς απορροφάται από τις νοτισμένες επιφάνειες των κτισμάτων και ιδιαίτερα του μοναστηριού κάτω από το μεγάλο βράχο.
Σημειώνεται ότι, τη συγκέντρωση των φωτογραφιών και τη διοργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει η φωτογράφος Μάγδα Μιχαηλίδου ενώ την πρωτοβουλία αυτών των χειμερινών εκδηλώσεων στην Αμοργό που έχουν στόχο την προβολή του νησιού είχε η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου, Ειρήνη Γιαννακοπούλου.
Φωτογραφία: Μπόϊκο Γιορντάνοβ.


Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία»,
00/00/2008, σελ. 2, στήλη «Ανθρώπινα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: