Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΓΡΑΜΜΟ

Δεν φτάνει μόνο να καρπίζει το δάσος, χρειάζεται και κάποια τέχνη…

Η Θεοτόκος, παρότι είναι το μικρότερο χωριό του Δήμου Μαστοροχωρίων, γνωρίζει ιδιαίτερη ακμή εξαιτίας της πυκνής διέλευσης των φορτηγών κυρίως αυτοκινήτων που κατευθύνονται από την Ηγουμενίτσα προς τις βαλκανικές χώρες και τανάπαλιν. Εκεί λοιπόν, πάνω από τον ποταμό Σαραντάπορο, η δραστήρια οικογένεια του Γιώργου Καρανίκα, δημιούργησε το μικρό, αλλά σπουδαίο κατάστημα όπου μπορεί ο περαστικός να βρει καλό φαγητό, παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ άγριων φρούτων καθώς και πολλά θαυματουργά βότανα από τις πλαγιές του Γράμου.
Ψυχή του καταστήματος είναι η Βούλα (Παρασκευή) και η οποία για να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό που δημιουργούν συνήθως αυτοί οι δρόμοι, στηρίχθηκε όσον αφορά τη μαγειρική στη γόνιμη παράδοση του τόπου της και για τα γλυκά, στα μοναδικά φρούτα που ωριμάζουν στα δάση και τα δέντρα της περιοχής.

Με ιδιαίτερη φροντίδα μαζί με τον άντρα της μαζεύουν κορόμηλα, κυδώνια, κράνια, γκόρτσα, βατόμουρα, άγριες φράουλες και τριαντάφυλλα και χωρίς συντηρητικά δημιουργεί πολύχρωμα βάζα με ευωδιαστές μαρμελάδες, γευστικά γλυκά και υπέροχα λικέρ που φέρουν το χαρακτηριστικό σήμα «Μέλιντρα». (Η ωραία αυτή λέξη προέρχεται από ένα δίστιχο "Κόλιντρα, Μέλιντρα / δώσε μας κυρά καλούδια" των εορταστικών καλάντων που τραγουδούσαν τα παιδιά στην περιοχήτου Γράμμου).
Όλο το χειμώνα που μας πέρασε, η οικογένεια Καρανίκα ασχολήθηκε με την ανακαίνιση του καταστήματος και την οργάνωση του εργαστηρίου (τηλ. 2655081280) και με το τέλος των εργασιών ξεκίνησε την παραγωγή γλυκών με έναν ιδιαίτερο καρπό της άνοιξης, τον ορνό (αρσενική συκιά σημαίνει αυτή η υπέροχη αρχαία λέξη) και αμέσως μετά θα συνεχίσει, ακολουθώντας την πρόοδο της άνοιξης και την ανάπτυξη του καλοκαιριού με την επεξεργασία των ευλογημένων καρπών που πάντα χαρίζει η ηπειρωτική γη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: